Sojaprotein a.d.

Sojaprotein je najveća fabrika za preradu soje u Srbiji, a po raznovrsnosti i kvalitetu proizvoda, kao i kapacitetu prerade od 250.000 tona godišnje, spada u najznačajnije prerađivače NON-GMO soje u Evropi. Istovremeno, jedna je od malobrojnih kompanija koja prerađuje isključivo genetski nemodifikovano sojino zrno, strogo kontrolisanog porekla i kvaliteta, što daje dodatnu vrednost celokupnom asortimanu koji kompanija plasira na domaće i inostrano tržište.

Sojaprotein svoje proizvode za ljudsku i životinjsku upotrebu izvozi u preko 50 zemalja širom sveta. Najveći deo izvoza namenjen je tržištu Evropske Unije, a zatim zemljama CEFTA, Rusiji, Turskoj, zemaljama Bliskog i Srednjeg istoka i Severne Afrike. U proteklom periodu osvojena su nova tržišta na azijskom, afričkom i američkom kontinentu. Na izvoznu ekspanziju svakako je uticala i implementacija brojnih međunarodnih standarda kvaliteta, kao i IP NON-GMO i Dunav Soja programa.

Sojaprotein se može pohvaliti širokim spektrom proizvoda od soje, od proteinskih do uljarskih, koji svoju primenu nalaze u prehrambenoj industriji (mesnoj, pekarskoj, konditorskoj, pasta industriji itd.), farmaceutskoj industriji i ishrani životinja. To su sojini proteinski koncentrati, brašna i grizevi, teksturati, sirovo ulje, lecitin.

Od 2002. godine, kada postaje članica Victoria Group, kompanija Sojaprotein beleži konstantni rast u poslovnim rezultatima, pružajući primer uspešnog modela privatizacije u srpskoj privredi. Proizvodni kapacitet je udvostručen zahvaljujući obimnom investicionom ciklusu, danas u strukturi proizvodnje čak 70% čine proizvodi visokog stepena finalizacije, a preko 60% prodaje namenjeno je izvozu koji je preko 10 puta veći u odnosu na 2002. godinu.

Među velikim investicijama koje je u Sojaproteinu realizovala Victoria Group, najznačajnija je izgradnja pogona za proizvodnju tradicionalnih sojinih proteinskih koncentrata, kapaciteta 70.000 tona godišnje. Vrednost investicije iznosila je 30 miliona evra, a pogon, koji je započeo sa radom u septembru 2012. godine, učinio je ovu fabriku vodećim fabričkim kompleksom u Evropi sa objedinjenim fazama prerade soje.

Sojaprotein se nalazi na A listi Beogradske berze.

 

Pogledajte film o kompaniji Sojaprotein ovde.

Preuzmite katalog sa asortimanom Sojaproteina ovde.